Skip to main content

Wat is een unimog?

Een unimog is een kleine vrachtwagen

Het woord Unimog komt van het Duitse: UNIversal MOtor Gerät en betekent dus zoveel als een universele motor machine. Het ontwerp van de unimog komt van iets na de Tweede Wereldoorlog en het was bedoeld als een langzaam rijdend landbouwvoertuig. Sinds 1951 worden unimogs gemaakt en geleverd onder de naam van Mercedes-Benz. Door zijn bouw kan de Unimog als auto worden gebruikt maar door de hoge bodemvrijheid en het flexibele frame kan de Unimox op zeer oneffen terein rijden. Ondanks dat het van origine bedoeld is voor gebruik in de landbouw (werken op het land, aandrijven en vervoeren van werktuigen, etc.) wordt de Unimog ook veel gebruikt in verschillende legers, bij de brandweer en ambulancediensten. Tegenwoordig wordt het waarschijnlijk meer op andere gebieden gebruikt en nog zelden als landbouw voertuig.
De eerste ontwikkeling van de Unimog was in 1946 en productie begon al in 1947 met een dieselmotor van 25 pk. Deze eerste productie werd gedaan door Boehringer, ondanks het feit dat er een overeenkomst was met Erhard & Söhne. De reden hiervoor was dat er niet genoeg capaciteit was om Unimogs te bouwen en het feit dat Daimler-Benz nog geen 4 wiel aangedreven voertuigen mocht bouwen. In 1951 werd de productie door Mercedes-Benz overgenomen want ze hadden meer ervaring met het maken van voertuigen op grotere schaal. In 1966 werd de 100.000e Unimog geproduceerd, met inmiddels verschillende type cabines: met een vouwkap of een metalen dak. Inmidddels wordt de Unimog geleverd aan de brandweer, de EOD, het leger, ambulances en bedrijven die in de bosbouw werken. Er zijn ook speciale edities gemaakt: bijvoorbeeld voor de Deutsche Post AG een speciale versie voor gebruik op een luchthaven, of eentje met rupsaandrijving (die ook wel de Unitrac genoemd wordt). De speciale landbouw Unimogs worden niet meer gemaakt.
Interesse gewekt voor de Unimog?, kijk eens op de enorme lijst met aan te schaffen Unimogs die er tweedehands te verkrijgen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *